top of page

5 Benefita stoja na glavi:Sirsasana, ili stoj na glavi, se smatra kraljem svih asana.

Za to postoji više razloga, ali jedan od najvećih je taj da kada se radjamo prvo izlazi glava a potom udovi. Lobanja čuva mozak koji kontroliše nervni sistem i čula.

Ovaj položaj mami dosta interesovanja, i radeći kao joga učitelj sam uvidela da sama pomisao na obrnuti položaj (stoj na glavi) unosi ogroman strah ali i znatiželju.

Kada se nalazimo u obrnutom položaju, mi počinjemo da dobijamo potpuno drugu percepciju već u tom trenutku, što je očigledno jer smo naglavačke :)

No, ne treba ovaj položaj uzimati zdravo za gotovo ni na duže staze, jer radeći obrnuti položaj redovno, mi otvaramo sebe za mogućnosti i ideje koji do nas ranije nisu mogle da dopru.

Kako? Dok se nalazimo u stoju na glavi sveža i čista krv protiče kroz moždane ćelije, one se obnavljaju i time se jača sposobnost razmišljanja a to svakako donosi do dugotrajnih benefita.


Sama sam neko ko je dosta brzoplet, stresan i lako gubi fokus i koncetraciju.

Radeći kao stjuardesa skoro 5 godina nije pomoglo u razvijanju moždanih ćelija i dobrom pamćenju.

Položaj stoja na glavi mi je pomogao i pomaže mi da čuvam svoj mozak i nervni sistem.Sledi 5 benefita koje primećujem kod sebe radeći redovno ovaj položaj:


1. Smanjuje stres


Položaj stoja na glavi je poznat kao hladjenje, ja bi dodala hladjenje glave.

Dok se nalazimo u ovom položaju, mi fokus i pažnju donosimo unutar sebe, otpuštamo spoljašnji svet i fokusiramo se na disanje i pravilno držanje u položaju što umiruje nervni sistem.

Povoljno utiče na anksioznost, bes, strah i brigu.

Kombinacija stoja na glavi sa laganim i dubokim stomačnim disanjem je odličan recept za otpuštanje stresa.


2. Povećava fokus i koncetraciju


Kao što sam već navela, u današnje vreme gde postoji toliko distrakcija koje nam odvlače pažnju sa korisnih i konstruktivnih stvari, nije na odmet ponoviti više puta.

:)

Naše misli lako odlutaju, neobuzdane su vrlo često i to nepovoljno utiče na našu svakodnevnu produktivnost.

Stoj na glavi je odličan izbor za ovu vrstu izazova jer nas uči da budemo sada i ovde, drži nam pažnju na sadašnjem trenutku što povećava fokus i koncetraciju na duže staze. (Važno je da napomenem da ove benefite osetimo ako stoj na glavi radimo redovno)


3. Poboljšava cirkulaciju


Veoma važan benefit za naše celokupno zdravlje.

Većinu vremena, tj sve vreme ako nemamo naviku da radimo obrnute položaje, mi provodimo vreme ležeći, sedeći ili stojeći što smanjuje dotok krvi u mozak, oči, srce, stomačne organe, reproduktivne organe, ledja i kičmu.

Kada smo u obrnutom položaju mi pomažemo svim navedenim organima i delovima tela da se sačuvaju od raznih bolesti, ukočenosti i bolova. Duže nas služe i ostaju vitalniji.

Da li znate da ako imate problem sa sinusima, nesanicom, manjkom energije taj problem možete da ublažite redovnim vežbanjem stoja na glavi?


4. Jača ramena, ruke, stomak i ledja


Kako bi uopšte mogli da dodjemo do pravilnog stoja na glavi bez povreda ili nanošenja sebi bilo kakve neprijatnosti prvo je potrebno da ojačamo celo telo, ponajviše pažnje posvećujemo jačanju ramena, ruku, stomačnih i ledjnih mišića što opet dovodi do toga da se osećamo snažno, zdravo i vitalno a taj osećaj dovodi do samopouzdanja , mentalne snage i emotivne stabilnosti.

Sve vuče jedno drugo, zato me yoga i asane toliko fasciniraju. :)


5. Pomaže boljem varenju


Kao prvo želim da napomenem da stoj na glavi nikada ne radite sa punim stomakom jer time sebi nećete učiniti uslugu, a može doći I do raznih komplikacija. Ipak, stoj na glavi je svakako odličan za brže varenje hrane, smanjenje nadutosti i oslobadjanju gasova iz stomaka.

Kada smo u obrnutom položaju mi pomeramo sve organe i na taj način sva preostala nesvarena hrana (otrovi) u telu se oslobadjaju, stim da je naše telo fantastičan sistem u isto vreme će povećavati apsorpciju hranljivih materija u ćelije gde treba da idu.

Još jednom da napomenem da uz stoj na glavi dodate duboko stomačno disanje i dobjate dvostruki efekat.Namaste,

Milica <3

18 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page